Inspirace

Jak jsem hledal byt bez realitky

22.4.2024

V životě téměř každého z nás nastane moment, kdy je čas začít hledat nový domov. Narodí se vám dítě, stěhujete se za prací, nebo prostě jen chcete změnu. Důvody mohou být různé, ale způsob, jakým většina z nás hledá, bývá vždy stejný: sedneme za obrazovku a začneme nekonečné procházení realitních serverů. Co když to ale jde jinak?

Hledání vysněného domova může být zdlouhavé a pokud na to jste dva, někdy i nekonečné. Každý z nás má své představy, sny a požadavky, které nám často odfiltrují 90 % nemovitostí v nabídkách realitních serverů. A o těch zbývajících 10 % se pak musíte prát s ostatními.

Když jsme začali hledat bydlení, měli jsme "skromný" požadavek - malý bytový dům obklopený zelení. V našem městě je jen pár lokalit, kde vám stromy mávají větvemi přímo do oken. A jakmile se něco takového objeví v nabídce realitních kanceláří, rychle se stojí fronty. Rozhodli jsme se proto najít prodávajícího na vlastní pěst.

Jak oslovit majitele bez realitky

Znáte ty lístečky ve schránkách: "Jsme mladá rodina a hledáme byt v této lokalitě. Platba IHNED"? Tak díky nim se začaly ke schránkám přidávat odpadkové koše. Důvod je jednoduchý - na druhé straně telefonu se Vám neozve táta od rodiny nebo máma samoživitelka, ale většinou realitní makléř, který shání nemovitosti do svého portfolia.

Mým cílem bylo nedopadnout jako zmíněný lísteček ve schránce a zeptat se každého majitele bytu v dané lokalitě, ať už tam bydlí nebo byt pronajímá. Toho jsem mohl dosáhnout tím, že budu čekat před vchodem nebo napíšu vlastníkům nemovitosti osobní dopis. Možná si řeknete, že dopis nebo lísteček, je to jedno? Ne, není - a později ukážu čísla a vysvětlím proč.

Můj postup byl prostý. V místě, kde jsme hledali nemovitost ke koupi, se nachází přibližně 500 bytů. Pomocí nahlížení do katastru nemovitostí jsem našel jejich vlastníky a napsal jim dopis. Osobní, milý, nevtíravý. A asi třetí den po odeslání dopisu to začalo.

Odezva na dopis

Prvně se začali ozývat lidé, kteří si chtěli jen popovídat. Dozvěděl jsem se, kdo co v minulosti prodával, jak dlouho tam žijí, kde se plánuje stavět hřiště nebo kteří sousedé se budou rozvádět. Postupně se začaly objevovat i telefonáty s nabídkou. Nakonec během prvního týdne jsem měl na stole 5 nabídek, o kterých skoro nikdo jiný nevěděl. Cíl byl splněn - stál jsem na začátku vlastní fronty.

Jak připravit výkupní dopisy

Představa, že budete opisovat 500 adres a vyplňovat na obálky, vás může vést k přemýšlení, zda by nebylo lepší volit tradiční cestu nájemního bydlení. Ale jde to jednodušeji.

Pomocí aplikace Maplo.cz si můžete vybrat nemovitosti, které vás zajímají, uložit je a poslat na ně dopisy přímo z aplikace. Dopisy vytisknou a pošlou za vás. Od vyhledání nemovitostí až po napsání dopisu jsem měl hotovo za 2 hodiny.

Pár zásad nakonec

  • V dopise si nevymýšlejte.
  • Buďte zdvořilí.
  • Pokud vám zavolá někdo, kdo neprodává, ale chce si povídat, popovídejte si. On strávil čas vaším dopisem, tak mu to oplaťte.

PS: Dokonce rok po odeslání dopisů se mi ještě občas někdo ozve, kdo si dopis odložil na dobu, kdy to bude aktuální.

Verified writer
chytrá Mapová aplikace

Začněte vyhledávat nemovitosti rychleji.

Na pár kliknutí naleznete ty nejlepší nemovitosti a oslovíte jejich majitele.