Inspirace

Vaše zkušenosti s pronájmem garáží. Na co si dát pozor?

17.4.2024

Chcete vědět, jak na pronájem garáží? Hledáte tipy a řešení, jak se vyvarovat chyb? Pak je pro vás náš článek to pravé.

Pronájem garáže se může zdát jako jednoduchý způsob, jak si přivydělat. Ve skutečnosti se ale jedná o zodpovědnou investici, která vyžaduje promyšlený přístup a znalost specifických pravidel. V tomto článku se podělím o své zkušenosti s pronájmem garáží a poradím vám, jak se vyhnout nejčastějším chybám a maximalizovat zisky a zároveň se vyhnout rizikům.

Před několika lety jsem zdědil garáž v centru okresního města. Byla to stará, oprýskaná stavba, ale viděl jsem v ní velký potenciál. Rozhodl jsem se ji pronajmout a penězi financovat studium vysoké školy. Na internetu jsem si vytvořil inzerát na pronájem garáže a hned se ozval první nájemce, shodou okolností kamarád z dětství jménem David. Domluvili jsme se na prohlídce a na podmínkách pronájmu. Byl jsem rád, že se mi podařilo tak rychle najít nájemce. Smlouvu jsme podepsali bez většího rozmýšlení a David si převzal klíče.

Po pár měsících začaly problémy. Lidé ze sousedství si stěžovali na hluk a nepořádek v okolí garáže. Ptal jsem se Davida, co se děje, ale ten jenom pokrčil rameny a tvrdil, že o ničem neví. Jednoho dne jsem se šel ke garáži podívat a nestačil jsem se divit. Byla plná starého nábytku, elektroodpadu a všelijakého haraburdí. David zjevně garáž používal jako skladiště. S Davidem jsme se pohádali a ten mi pohrozil, že se odstěhuje a bude požadovat vrácení kauce. Věděl jsem, že nemám šanci se s ním soudit, a tak jsem se s ním nakonec dohodl na ukončení pronájmu. David se odstěhoval a mě zbyla jen zpustošená garáž. Musel jsem zaplatit za úklid a opravy, a navíc jsem musel znovu hledat nájemce. Z této zkušenosti jsem si vzal ponaučení. Naučil jsem se, že je důležité pečlivě vybírat nájemce a sepsat podrobnou smlouvu. Také jsem si uvědomil, že pronájem garáže není jen tak jednoduchý a vyžaduje čas a úsilí.

Pronájem garáže může být lukrativní investicí, ale je důležité vědět, do čeho se pouštíte. Pečlivě vybírejte nájemce, sepište podrobnou smlouvu a buďte připraveni na to, že pronájem s sebou nese i jistá rizika.

Za ty roky jsem se dopustil ještě několika dalších chyb. Uvedu vám několik příkladů:

1. Nedostatečná prohlídka

Při předávání garáže jsem se nezaměřil na detaily jako praskliny ve zdech, vlhké skvrny na podlaze nebo netěsnosti střechy. Tyto vady se později rozvinuly do vážnějších problémů, které byly nutné řešit financováním opravy.

2. Odpovědnost za škody

Nevyfotil jsem si stávající škody. To mi později znemožnilo dokázat, že za ně neodpovídám.

3. Nedostatečná komunikace

Neinformoval jsem nájemce o pravidlech užívání garáže a o tom, co je a co není v garáži povoleno. To vedlo k nedorozumění a konfliktům s nájemcem.

Tip:

Než se pustíte do pronájmu garáže, zvažte, zda je právě pro vás tato investice skutečně vhodná. Pronájem garáží s sebou nese určitá rizika a vyžaduje čas a úsilí.

Jak se tedy vyvarovat chyb?

1. Pečlivě si vyberte nájemce

Ne každý zájemce o pronájem garáže je spolehlivý. Než se s někým smluvně zavážete, ověřte si jeho identitu, profesi a spolehlivost. Zjistěte, zda nemá dluhy nebo záznam v trestním rejstříku.

 

2. Špatně sepsaná smlouva se vám může vymstít

Smlouva o pronájmu garáže by měla jasně definovat všechny důležité podmínky, jako je výše nájemného, ​​délka trvání pronájmu či způsob platby.

Uveďte podmínky použití

Jasné stanovení toho, co je a co není povoleno v garáži, například zda je povoleno provádět v ní opravy vozidel nebo ji používat pro skladování.

Uveďte zodpovědnost za údržbu a opravy

Rozhodněte, kdo bude zodpovědný za údržbu a opravy garáže během doby nájmu.

Pojištění

Ujistěte se, že máte vhodné pojištění pro garáž a zvažte požadavek na pojištění i pro nájemce.

Nezapomeňte na kauci

Můžete požadovat vratnou zálohu na pokrytí případných škod způsobených nájemcem.

Dohoda o výpovědi

Specifikujte, jak může kterákoli strana smlouvu vypovědět, včetně výpovědních lhůt.

Dodržování zákonů a nařízení

Ujistěte se, že pronájem garáže je v souladu s místními zákony a nařízeními, včetně stavebních předpisů a nařízení o zónování.

 

3. Prohlédněte si garáž s nájemcem

Před podpisem smlouvy si s nájemcem prohlédněte garáž a zdokumentujte všechny stávající škody. Toto je nesmírně důležité! Pomůže vám to předejít případným sporům v budoucnu.

4. Pravidelně komunikujte s nájemcem

Komunikujte s nájemcem a včas řešte případné problémy. Informujte ho o pravidlech užívání garáže a o tom, co je a co není v garáži povoleno.

5. Nepodceňujte pojištění

Pojištění odpovědnosti za škodu vás ochrání v případě, že se v garáži stane něco nečekaného a dojde ke škodě na majetku nebo zdraví. Zahrňte pojištění do nájemní smlouvy.

Dodržováním těchto pravidel se můžete vyhnout nejčastějším chybám a pronajímat garáž zodpovědně a s maximálním ziskem.

Verified writer
chytrá Mapová aplikace

Začněte vyhledávat nemovitosti rychleji.

Na pár kliknutí naleznete ty nejlepší nemovitosti a oslovíte jejich majitele.